affenpinscher

Direktlänk till inlägg 4 februari 2015

Valpsjuka hos lejon sprids av flera arter

Av Melina - 4 februari 2015 08:58

 


Valpsjuka, en virussjukdom som blivit infektera de berömda lejon i Tanzanias Serengeti nationalpark, tycks spridas genom flera djurarter, enligt en studie som publicerades av en transkontinentala team av forskare. Skriva i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, säger de inhemska hundar är inte längre den främsta källan till sjukdomens överföring till lejon och att vilda rovdjur kan bidra också.


Deras resultat visar att i naturliga ekosystem, kan ett dödligt virus hoppa mellan arter och trivs, och därmed hota utsatta djurpopulationer.


"Vår studie visar att dynamiken i valpsjukevirus är mycket komplicerade och ett breddat synsätt - inte bara fokuserar på de inhemska hundar - krävs om vi ska kunna bekämpa sjukdomen bland lejon och andra vilda djurarter", säger veterinär forskare Felix Lankester i Washington State Universitys Paul G. Allen School för global djurhälsa, medförfattare baserad i Tanzania.


År 1994 torkas en mystisk neurologisk åkomma ut 30 procent av lejon befolkningen i Serengeti, en av de största vilda regionerna i världen. Forskare bestäms det var valpsjuka, en sjukdom tidigare trott att infektera endast hundar, prärievargar och ett fåtal andra däggdjur. Bevis föreslog lejonen hade avtalat viruset från hundar som bor i byar och bosättningar i närheten. En inhemsk hund vaccinationskampanj lanserades för att stävja infektionen s spridning. Det fungerade - bland hundar, åtminstone.


Efter att ha analyserat tre decennier av blodserum uppgifter som samlats in från lejon och inhemska hundar, studiens forskare upptäckte att viruset fortsätter att cirkulera i lejonpopulationen samtidigt avsevärt minskar bland hundar.
Hundens roll i att sprida sjukdomen tycks krympa, avslutar papperets författare, ett internationellt team av veterinärer, sjukdoms ekologer, epidemiologer och matematiska biologer.


"Inhemska hundpopulationer omedelbart omger Serengeti nationalpark är inte den enda drivkraften för hund valpsjuka infektioner i lejon, och dess uthållighet är sannolikt att involvera en större flervärdsamhället", skriver de.

Andra arter, inklusive hyenor och schakaler, förmodligen sänder sjukdomen och hålla den hotande i naturen, säger de. Följaktligen utbrott bland lejon och andra redan hotade djur kan inträffa när som helst.


Forskare säger mer arbete är nödvändigt för att identifiera vilka arter spridda valpsjuka och vad som utlöser de spridningseffekter. Till exempel, är det troligt att en smittad hyena eller annan rovdjur som livnär sig på kadaver kan skingra viruset genom slemsekret till andra rovdjur på samma plats.


En bättre förståelse av valpsjukevirus och dess dynamik i naturen är nödvändig för att effektivt övervaka och bättre kontrollera sjukdomen bland lejon och andra hotade djur, forskarna rapporterar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Melina - 4 februari 2015 09:02

  En ny studie från Kansas State University veterinär diagnostiker finner att husdjur med out-of-date rabiesvaccinationer är mycket osannolikt att utveckla dödlig sjukdom om de får en rabies booster omedelbart efter exponering för viruset. Fyn...

Av Melina - 4 februari 2015 08:49

  GoDaddy contretempsDen ursprungliga vädring av kränkande och förnedrande GoDaddy annons ursprungligen planerad att vara en kommersiell under Super Bowl var på Today Show. Omedelbart tumult började som dessa sidor började ta emot ett stort anta...

Av Melina - 4 februari 2015 08:44

Den gångna helgen var vi i Ocala, Florida för att gå till showerna och stora ta ledningen partiet hölls hemma hos Larry Cornelius och Marcelo Veras samt att delta i dubbla massan firar livet för Marjorie och Jim McTernan i deras antagna hemstad Pu...

Av Melina - 4 februari 2015 08:38


    Det surrar kring affenpinscher hundras på onsdag morgon, efter segern på tisdag kväll av en art förebild i Westminster Kennel Club utställning, är pinsamt för finsmakare. Sådana personer kan inte riktigt stolta över att veta hela tiden vad v...

Presentation

Affenpinscheren, även känd som "Monkey Dog" ("Affen" betyder "apa / apa" på tyska, och "Pinscher" betyder "terrier"), är liten men feisty, full av sädesvätska och energi. Denna mustachioed liten djävul härstammar från de många små terrier som befolkade 17

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<<
Februari 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards